суббота, 25 мая 2013 г.

Як боротися зі стресом

Методи боротьби зі стресом включають в себе аутогенне тренування в різних модифікаціях, дихальні вправи, а також медитації. які вимагають від людини зібраності, внутрішньої концентрації. Тому ці підходять людям які перебувають у відносно спокійному нервово-психічному стані. Однак здавна існують достатньо прості способи зняття стресу, які не вимагають тривалих тренувань і особливо ефективні у невідкладних, критичних ситуаціях.

Для початку пропоную вашій увазі рекомендовані Н. Смірновим прийоми оволодіння собою.


1. Виговоритися! Завжди, в колективах знаходяться люди, що володіють великим потенціалом співчуття, до яких у важку хвилину охоче звертаються за порадою. У соціальній психології, де поведінка розглядається крізь призму ролей, таке положення в колективі називають «жилеткою» (в неї можна поплакатися). Відкритості сприяють випадкові зустрічі, будь то в поїзді, літаку в черзі. Це пояснюється стовідсотковою гарантією анонімності контакту. Самотні люди заводять кішок, собак, тому що маленькому другу можна вилити все, що накипіло в душі. І в цьому немає ніякої містики: тварини, добре вивчили своїх господарів, відповідають природними, а не награними, набутими, як у людей, знаками уваги.

2. Напишіть листа. Душевну тяжкість можна виразити через опис своїх переживань. Причому не обов’язково писати до якогось конкретного адресата. Записи можуть бути у вигляді щоденника. Якщо вистачає фантазії, пишіть своїм нащадкам, жителям іншої планети.

3. Зробіть собі подарунок. Можна буквально виконати цю рекомендацію, тобто піти негайно в магазин і купити собі якусь дрібничку. Інший варіант: надати на 2-3 години звільнитись від щоденних клопотів і обов’язків.

4. Допоможіть іншому! Проявляючи альтруїзм, ви й собі робите добро. Будь-який лікар підтвердить, що ні з чим незрівнянна радість, яку відчуваєш, коли бачиш сповнені подяки, вдячності обличчя своїх колишніх пацієнтів.

5. Відчуйте землю під ногами. Цю рекомендацію можна витлумачити буквально: пострибайте, відчуйте грунт під ногами, усвідомте, що все, що відбувається навколо — шум вітру, голоси птахів, рух транспорту, — стосується вас. Відчуйте себе впевненим, непохитним, сповненим сили, оптимізму.

6. Розчиніть сум у сновидіннях. «Ранок вечора мудріший» — стара перевірена приказка. Відпочивша людина — це вже інша людина, те, що ще вчора здавалося жахливим, сьогодні сприймається спокійніше, без нальоту трагічності.

7. Немає лиха без добра. Цю не менш відому приказку можна перефразувати так: що б не відбувалося, у всьому є щось позитивне. Ви занедужали — нічого, з’явиться можливість хоч на якийсь час позбутися від тяжких проблем. І взагалі — будь-які перешкоди тільки загартовують особистість.

Наступний пропонований комплекс вправ дозволить за короткий час розслабитися, повернути нормальну працездатність, а значить, і не допускати себе до хронічного стресу.
Вправи настільки елементарні, що можна їх виконувати як вдома, так і на роботі.

1. Візьміться обома руками за сидіння стільця, на якому сидите, напружтеся і потягніться вгору. Порахуйте до шести, опустіть руки вздовж тулуба і розслабтеся.

2. Відведіть руки за голову і сильно натисніть на шию біля основи черепа, одночасно протидіючи цьому тиску.

3. Помасажуйте пальці рук. Чоловіки спочатку масажують ліву руку, а жінки починають з правої руки.

4. Повільно вдихніть (подумки порахувавши до шести), затримайте дихання на дві секунди, повільно видихніть (порахувавши до дванадцяти).

Дуже корисним може виявитися так званий сеанс психофізичної налаштування доктора К. Динейка.

1. Влаштуйтеся зручніше, так, щоб м’язи по можливості були розслаблені … Вам хочеться подрімати … Видих подовжується … Після видиху постарайтеся кілька секунд не дихати. Під час подовженого видиху тепла повільна хвиля як би перекочується всередині вас, звільняючи від внутрішньої напруги.

2. Отже, м’язи розслаблені, віка опущені. Вам приємно знаходитися в стані знемоги. Нервова система і мозок сприймають цілющу струмінь кисню. Нервові процеси врівноважуються, сили організму відновлюються.

3. Ваша свідомість як легка хмарка над променистим морем … Хвилі котяться, б’ються об берег. У сонячних променях радісно іскряться бризки. Над морем безмовно кружляє біла чайка.

4. Малу птицю не зломить стихія, адже крила тримають, і серце б’ється … Ваші крила — це віра в невичерпну енергію мозку і впевненість у відновленні сил, повернення радості життя.

5. Ваше серце рівномірно стукає. Вам легко дихається. Кожна клітина забезпечується живлющим струменем кисню. Внутрішнє умиротворення дозволяє вам легко сприймати словесне самонавіювання.

Подумки повторюйте формули:
«Я можу легко відволікатися від тривожних думок і переживань (пауза). Енергія відновлюється з надлишком (пауза). Мені стає все краще і краще. Я можу бути привітним, добрим і незворушним (пауза)».

«Я відпочив. Я пройнявся позитивними думками. Я відчуваю зростаючу впевненість у своїх силах (пауза)».

«Сеанс добігає кінця. Я буду рахувати про себе від трьох до одного. Рахую» три «! Сонливість минає. Рахую» два «! Я потягуюся. Рахую» один «! Я бадьорий, повний сил.»

Встаньте! Будьте здорові і життєрадісні!

Комментариев нет:

Отправить комментарий